Spirulina sodalı ve mineralli sularda yetişen, spiral yapıda, mikroskobik bir mavi-yeşil yosun (alg) türüdür. Spirulina’nın insanlık tarafından kullanımının Aztek ve Maya’lar kadar eskilere dayandığı bilinmektedir.
Spirulina “süper besin” olarak kabul edilmiştir. Çünkü içeriğinde: % 65 tam protein (18 aminoasit) Pasifik Okyanusu’ndan 94 mineral 2000’den fazla enzim, Kompleks vitaminler, Omega 3, 6, 9 yağ asitleri, Antioksidanlar, Biyoaktif fito-besinler (DHA, fikosiyanin, Süper Oksit Dismutaz, pigmentler, vb.) bulunmaktadır. Bu zengin protein içeren Spirulina ABD uzay araştırmalarında NASA tarafından astronotların beslenmesinde başarıyla uygulanması nedeniyle dikkati çekti. Spirulinanın bu kadar faydalı bir bitki olmasının nedeni içeriğindeki vitaminlerin, minerallerin, proteinin kendiliğinden içinde olması, dışarıdan ilave dilmemiş olması nedeniyle vücutta emilim miktarının % 90’lara kadar varmasından kaynaklamaktadır.
Yapılan beslenme araştırmaları ve detaylı güvenlik çalışmaları Spriluna’nın İnsanlarda, Farelerde, Balıklarda, Kanatlılarda ve istiridyelerde istenmeyen veya toksik hiçbir etkiye sebeb olmadığı yayınlanmıştır. Akut –kronik– toksisite veya üreme ile ilgili hiçbir negatif etkisi bulunamamıştır.
(Takemoto K.,1982;Atatsuka,1979;Chamorro-Cevallos,1980).
Takemoto K.1982.Subacute toxicity study with rats.Saitama Medical college,Japan.Atatuska K.1979.
Acute toxicity and general pharmacological studies.Meiji College of Pharmacy,Japan. Chamorro-Cevallos.
G.1980.Toxicological research on the alga Spirulina.UNIDO,24 Oct.1980. UF/MEX/78/048.
(ın French)