hipnoterapi-ile-psikoterapi

Hipnoterapi ile Psikoterapi

Hipnoterapi, hipnoz ile tedavi anlamına gelir. Kökeni hipnoz üzerine kuruludur. Hipnoz, kısa bir süre içinde bir kişi veya grup üzerinde kısa vadeli bir terapi türüdür. Genel olarak, hipnoz, dikkatin yoğunlaştığı ve öneri gücünün arttırıldığı uyku ile uyanıklık arasındaki bir bilinç halidir. Hipnoterapi, bir danışanın gerilme ve konsantrasyon durumunu kullanarak bilinçli ve bilinçaltı zihnine bir uzman tarafından uygulanan bir bakım tedavisidir.

Hipnoz uygulaması için yöntemler çeşitlidir. Birkaç hipnoterapi yöntemi aynı anda uygulanabilir. En ünlü yöntem danışanın sallanan nesneye bakması ve dikkatini bu nesneye toplamasıdır. Böylece danışan bir transa girer ve bilinçaltına girilir. Danışan uyurken hipnoterapist etkileyici bir sesle konuşmalı ve hastaya gerekli tavsiyeleri ve telkinleri vermelidir. Her ne kadar bazı danışanlar hipnoz yoluyla derin uykuya sahip olsalar da, bazıları uykuda daha hafif etkileşime geçer. 

Hipnotik uykunun en kolay noktası gevşemedir. Danışan ne söylendiğini hatırlar. Ama derin uykudaki kişi bilinçsizdir ve hatırlamaz. Bilinçaltı pasif durumdan aktif hale gelir. Derin uykuda olan danışanlar hipnoz sırasında konuşmaları hatırlamazlar. Ancak durumun hafif veya ağır hipnoz olmasına bakılmaksızın, hipnotist sözleri büyük ölçüde gerçekleştirilir.

Hipnoterapi Neleri Kapsar?

Hipnoterapi olumsuz etkilere neden olabilir. Eğlence amaçlı kullanıldığında, insanlar hipnoz ise şaşkın olabilir. Örneğin, psikolojik ayrışmaya tehlikeli bir şekilde yakın olan insanlar, zararsız olması beklenen hipnozlu duygusal bir krizdedir. Dünya Hipnoz Örgütü, psikoz ve organik psikiyatrik sağlık sorunu veya asosyal kişilik bozukluğu gibi durumlarda insanlarda hipnoz kullanımına karşı uyarır. Standart bir lisans gerektirmediğinden, hipnoterapist, hipnotik bir danışanın hipnotik durumunu test etme veya hipnozu durdurma riski taşır.

Bir kişinin normal şartlar altında yapmadığı şeylerin, hipnoz sırasında zorla uygulanacağına dair yaygın bir inanç vardır. Bununla birlikte, hipnoterapist hipnoz sırasında bir kişinin ahlaki ilkelerine karşı önerilerde bulunmamalıdır.

Hipnoterapinin Yararları Nelerdir?

Hipnoterapi, psikoterapi, cerrahi, dişçilik, araştırma ve tıp gibi birçok alanda kullanılır. Hipnoterapi, kilo kontrolü, ağrı kontrolü ve sigarayı bırakma gibi birçok sağlık durumu için alternatif bir tedavi olarak kullanılır. Temel hipnoterapi baş ağrıları, yüz nevraljisi, artrit, yanıklar, kas-iskelet sistemi ve doğum kontrolü birçok farklı ağrı tipi için de kullanılır. Rahim tutma, sezaryen, bazı kardiyovasküler prosedürler ve tiroid ameliyatı gibi anestezik ilaçlara alerjisi olan kişilerde anestezi yerine hipnoterapi kullanılabilir. Diş hekimleri, diğer tüm anesteziklere alerjisi olan hastalarda hipnoterapiyi başarıyla kullanabilir. Hipnoterapi, hastaların korkularını yenmelerine de yardımcı olur.

Hipnoterapi sadece kötü alışkanlıklarının üstesinden gelmek isteyenler için değil, aynı zamanda tıbbi problemleri olmayan hastalar için kullanılır. Hipnoterapinin spor veya iletişim gibi işle ilgili sorunları olan insanlara yardımcı olduğu da bilinmektedir. Öğrenme, konsantre olma, ders çalışma, dikkat süresinin arttırılması, hafızanın geliştirilmesi ve belirli konularla ilişkili zihinsel bozuklukların belirlenmesi gibi sorunlara yardımcı olmak için hipnoterapi uygulanmaktadır. Daha genel alanlarda, hipnoterapi motivasyon, dikkat dağıtma, karar verme, kişisel başarı ve gelişme, iş performansı, bastırılmış veya unutulmuş anılar, rahatlama ve stres yönetimi gibi konulara karşı yardımcı olmaktadır.

Hipnoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hipnoterapi, sıradan bilinçten farklı bir psikolojik farkındalığın yaratılmasını içerir. Hipnoz ile birlikte birçok farklı vaka ortaya çıkabilir. Bunlar, bellekteki değişiklikleri, yargılamaya duyarlılığı, felci, terlemeyi ve kızarıklığı arttırır. Tüm bu değişiklikler hipnotik bir durumda yapılabilir veya kaldırılabilir. Birçok çalışma, nüfusun yaklaşık % 90'ının hipnotik olduğunu göstermektedir.

Hipnoterapinin yan etkilerini belirlemek için deneyler yapılır. Bazı çalışmalar hipnoterapinin baş ağrısı, uyuşukluk, bilişsel bozukluk veya konfüzyon, baş dönmesi ve anksiyete bozukluğu gibi yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu etkilerin çoğu birkaç saat sonra ortadan kalkar.

Hipnoterapi Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş