vajinismus-belirtileri-nelerdir

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Genelde çiftler ilişkiye giremiyorum diye doktora başvururlar. İlişkiye girememe süreleri değişkendir.

Vajinismuslu kadınlar; cinsel ilişki denemelerinde vajina girişini bir duvar gibi hissedebilirler. Bu nedenle “orada bir duvar var, penis sanki bir duvara çarpıyor” gibi ifadeleri sıkça kullanırlar. Hissettikleri ağrı ve diğer duyguları yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler.

Vajinismuslu kadınlarda en temel belirti, cinsel birleşme anında panik atak benzeri bir durum yaşanmasıdır. Bilinci açık olsa bile hasta kontrolü kaybeder. Bunun yanı sıra sadece vajina etrafında değil, buna eşlik eden kas gruplarında istemsiz kasılmalar olur. Tüm vücutta kasılma, endişe, korku ve panik hali olur. Hasta bacaklarını sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Genellikle vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde, kaslar gevşer ve normale döner.

Vajinismuslu kadınlarda, cinsel birleşme sırasında eşlerini itme, yataktan kaçma, ağlama, durması için eşe yalvarma, çığlık atma, terleme, titreme, idrar gelmesi hissi, huzursuzluk, bulantı, karın ağrısı, bacakları kapama, gaz kaçırma, nefes tutma gibi durumlar oluşabilir. Duygusal stres, hafif bir rahatsızlık hissinden ağır endişe ve panik ataklara kadar farklı şekillerde kendini gösterir.

Vajinismuslu kadınlar; ilişki denemeleri sırasında yanma, batma, duvara çarpma ve acı hissedecekleri gibi düşüncelere sahiptirler. Kızlık zarıma ne olacak, nasıl hamile kalacağım, nasıl doğum yapacağım gibi sorular kafalarını kurcalar.

Ağrıdan korkmak vajinismusta sık gördüğümüz bir durumdur. Cinsel birleşme her zaman ağrıyı çağrıştırır. Bu ağrı gerçekten yaşadığı bir ağrı olabileceği gibi daha önce hiç yaşamadığı hayali bir ağrı algısı da olabilir. Önemli olan kadını nasıl algıladığıdır. Çünkü bu algı sinir sistemine gönderdiği sinyallerle, vajina etrafında kasların kasılmasına sebep olur. Bu kasılma vajinanın çapını daraltarak birleşmenin gerçekten ağrılı olmasına sebep olabilir.

Vajinismus olduğumu nasıl anlarım?

Birleşme anında istemsiz kasılma, panik yaşama ve korku duyulması vajinismus olunduğu anlamına gelir.

Vajinismus neden olur?

Vajinismus nedenleri genellikle psikolojik kaynaklıdır. Cinselliğe karşı duyulan korku, cinsel tacize uğramak vajinismusa neden olabilir. Biyolojik nedenleri ise; travmatik doğum, jinekolojik işlem öyküsü ya da vajinal mantar enfeksiyonu olarak sıralanabilir.

Vajinismus kaç sene sürer?

Vajinismus tedavi edilmediği durumlarda cinselliğe karşı daha fazla korku oluşturarak kişinin cinsel yaşamını etkiler. Tedavi olunduğu durumda 3-6 ay arasında iyileşme sağlanır.

Vajinismus zorlanırsa ne olur?

Vajinismus sırasında kaslar kasıldığı için giriş kapanır hale gelir. Bu sebeple zorlandığı durumlarda kişinin acı çekmesine ve cinsel ilişkinin travmatik hale gelmesine neden olur.

Vajinismus kendiliğinden geçer mi?

Vajinismus için tedavi gerekir. Kendiliğinden geçmez. Psikolojik nedenlerden dolayı mı biyolojik nedenlerden dolayı mı vajinismusun yaşandığının tespit edilmesi ve ona göre bir tedavi yönteminin bulunması gerekir.

Vajinismusu yenmek için ne yapmalı?

Vajinismusu yenmek için tedavi sırasında egzersizler yapılabilir. Dokunma, nefes, ayna, bacak açma ve pelvik kas egzersizleri ile vajinismus tedavisine destek sağlanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş