hipnoterapi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-nelerdir

Hipnoterapi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Hipnoz, diğer çevresel faktörlerden kısa bir süre uzaklaşarak bir kabullenme becerisine ulaşmaktır. Hipnoz tedavi sırası, tedavi öncesi ve sonrası hasta hazırlığı ve tedavinin devamlılığı sırasında herhangi bir yan etkisi olmadan tıbbın tüm alanlarında kullanılan bilimsel bir yöntemdir.

Hipnozun Dereceleri Nelerdir?

Nazik Trans: Hipnozun başlangıcında ortaya çıkar. Biraz gevşeme hafif uyuşukluk olur. Gözlerin kapalı olmasına rağmen, göz kapaklarında kırpma görünür. Zihnin bu belirtilere rağmen, tamamen bilinci açıktır.

Orta Trans: Orta trans aşamasında, hipnozun durumu açıkça görülür. Bu hipnoz evresinde duygular kesinleşir.

Derin Trans: Tam ve derin trans halindeyken, bilinç kapalı iken kişinin gözleri açılabilir. Gözleri açık olmasına rağmen, konu hakkında tam bilinçli düşünemez. Etrafında herhangi bir ses duymaz. Hipnotik kontrolör tarafından verilen telkinleri bilinçaltına yerleştirir ve kabul süreci başlar. Uyku hali vücuda yayılır. Bu aşamada, konuyla ilgili çeşitli testler yapılabilir.

Hipnoz Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Hipnotik bir ortamda, danışanı / hastayı rahatsız edecek çevresel faktörler en aza indirilmelidir. Hipnoterapi odası sessiz ve huzurlu olmalı ve dışarıdan olabildiğince ses almamalıdır. Kapıyı çalmak, telefonu çalmak gibi uyaranlardan kaçınılmalıdır.

Ses ile ilgili alınan tüm önlemlere rağmen, telefon, ani bir gürültü, bir uçağın sesinin ortama yansıması her zaman mümkündür. Deneyimli ve bilgili bir terapist bu gibi durumlar için hazırlanmalı ve bu dikkat dağıtıcıları lehlerine kullanabilmelidir. Bu şekilde dışarıdan gelen seslerden rahatsız olmayacaksınız, insanlardan kaynaklanan gürültünün, daha derin bir hipnoza girilmesinin işaretidir diyebiliriz.

Hipnoz ortamı biraz loş ve görsel uyarıcılardan uzak olmalıdır. Başarılı hipnoz için bu detaylar katkıda bulunacaktır. Kanepe, TV sandalyesi, sandalye veya danışanın uzandığı herhangi bir pozisyon tercih edilebilir. Danışanın rahat olması, pozisyonunu korumak için yaklaşık 1-1.5 saat öyle kalabilmesi önemlidir. Terapist ve danışan ilişkisinde 90 derecelik bir açıyla oturulmalıdır. Danışanın sözsüz davranışlarının kolayca gözlenebildiği bir ortamda terapist oturmalıdır. Hipnoz odası uygun bir sıcaklıkta olmalıdır.

Hipnoza Hazırlık Aşaması

Danışanı hipnoz için hazırlamak, başarılı hipnoterapi için ön şarttır. Danışana neden hipnozun gerektiği anlatılmalıdır. Terapist hipnoz hakkındaki beklentileri, önceki hipnoz deneyimini mutlak olarak ifade etmelidir. Hipnoz korkusu olup olmadığına bakılmaksızın, hipnozun ele alınması gereken motivasyonel bir sorun olduğuna inanılmaz.

Danışanın hipnoz hakkındaki düşünceleri terapi sürecinde önemlidir. Önyargı ve hipnoz bilgisi transa girmeyi kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir. Akıl ile ilişkisel görüntüler, tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Hipnoz hakkında doğru bilgi vermek ve danışanın korkularını azaltmak önemlidir. Hipnoz, her şeyin danışanın kontrolünde olduğu normal uyanıklıkta odaklanma becerilerini arttıracak bir süreçtir.

Hipnoz Sırasında Dikkat Üzerine Odaklanılmalıdır

Hipnoz danışanın dikkatini terapi sırasında toplamaktır. Amaç, danışanın seçici olarak dikkatini vurgulayarak ve dikkat dağıtıcı şeyleri göz ardı ederek bir şeye odaklanmaktır. Hipnoterapinin terapötik etkisi, hastanın dış uyaranlara kendini kapatması ve içsel deneyime izin vermeyeceğimiz ölçüde olmalıdır.

İyi bir hipnoterapist ek olarak, danışan tarafından verilen doğru önerileri davranışsal tepkiler açısından yakından izlemelidir. Sözsüz davranışlarda meydana gelen en küçük değişiklikler birçok farklı kapının açılmasına yol açabilir. Danışanın pozisyonundaki değişiklikler, yüz ifadesi, terapist arasında güçlü bir ilişki kurulmasında önemlidir.

Hipnoterapide Danışan İle İletişim

Hipnoz ortamında aktif, karşılıklı ve açık bir diyalog şarttır. Hipnoterapist danışanı pasif bir alıcı olarak görürse tedaviyi bırakır. Kurulması gereken iyi iletişim, hipnoz altındaki danışanın hipnotik deneyime yeterince dahil olmasını sağlayarak başarıyı artıracaktır.

Tedavinin en önemli anahtarlarından biri danışanın egosudur. Danışan, hipnoz olayları geliştiren ve yaratan taraflardan biriyse, terapi çok daha etkili olacaktır. Egonun katılımı, terapi düzeyinde bir artış anlamına gelir. 

Hipnoterapi Nasıl Uygulanır? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş