Psikoterapi ile Erken Boşalma Tedavisi
Erkeklerin yaşamış olduğu cinsel sorunların başınd...
Bu bölümde stresi daha yakından tanıyacak ve kısa ve uzun vadede taşıdığı yan etkilerini öğreneceksiniz. İçsel ve dışsal stresi inceleyecek, stresle başa çıkmak için hipnoz yöntemlerini öğrenecek ve stresin vücudunuz, aklınız ve ruhunuzla arasındaki bağlantıyı nasıl etkilediğini anlayacaksınız.
Stres, ilk insanların tehlikeye, savaş veya kaç durumuna girmeye hazırlıklı olma ihtiyacından doğmuş bir işlevdir. Bu durumda nabız hızlanır, kaslar gerilir, duyular aşırı hassaslaşır ve vücut savaşmaya veya geriçekilmeye hazırlanır.
Günümüzde savaş veya kaç uyarı sisteminiz hala tetiktedir. Ne zaman korku, öfke, endişe veya üzüntü gibi duydular hissederseniz bu uyarı sistemini hayata geçirirsiniz.
Hayatınız ne kadar stresli? Ne kadar zamandır stres altındasınız? Öfke ve endişe gibi duyguları her gün yaşıyor ve bunlardan kurtulamıyor musunuz? Sürekli soğuk algınlığına yakalanıyor musunuz? Kendinizi yorgun hissediyor musunuz veya kendinize hedefler belirleyip bunlara ulaşmakta güçlük mü yaşıyorsunuz? Eğer stresin etkilerini sık sık hissediyorsanız, hipnoterapi ile bunlardan kurtulabilirsiniz.
Stres altındayken tansiyonunuz yükselmeye başlar, nabzınız hızlanır, kendinizi gergin hissedersiniz, mideniz taş gibi olur ve hatta terlemeye başlarsınız. Strese karşı gösterilen bu fiziksel tepkiler o anda gerçekleşen bir olaydan veya gelecekte yaşanacak bir olayı beklemekten kaynaklanabilir. Hipotalamus bezinin salgıladığı dokuz farklı hormon vücudunuzu hazır hale getirir.
Eğer vücudunuz iyi bir halde değilse bu ani dalga damarlarınıza daha çok kan gitmesine sebep olacağı içinkalbin üstüne büyük bir yük biner. Bu basınç beyni ve akciğerleri de etkileyebilir. Stres için hazırlıklı değilseniz daha ciddi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, atardamarlarınız kısmen tıkalıysa basıncın artması bir yerlerin yırtılmasına sebep olabilir.
Aniden meydana çıkan içsel stresten kurtulma ihtiyacı, ani dışsal patlamalara da yol açabilir. Söylemeyi istemediğiniz sözler söyleyebilir veya sorun yaşamanıza sebep olacak davranışlarda bulunabilirsiniz. Bir şeyi kırabilir veya fırlatabilirsiniz. Gözyaşlarına boğulabilirsiniz ya da geri çevirmesi çok zor olan başka bir hareket yapabilirsiniz. Birçok insan stresle başa çıkmak için zararlı alışkanlıklar edinir. Sigara veya içki içmek, aşırı yemek veya uyuşturucu kullanmak stresten kurtulmak için yapılan yanlış davranışlardır.
Herkes stressiz bir hayat ister. Maalesef bu çoğumuz için mümkün değildir. Stresin günlük hayatınızın bir parçası olduğunu kabul ederseniz aşmak için gerekli adımları atabilirsiniz. Kısa vadeli stresin üstesinden gelinmezse bu durum uzun vadeli strese dönebilir.
En fazla stres yaratan durumlar arasında; eşin ölümü, boşanma, hapse girme, yakın bir aile üyesinin ölümü, evlilik, yaralanma veya hastalık sayılabilir.
Uzun vadeli stresin psikolojik etkileri arasında sinirlilik, endişe, huysuzluk, depresyon, üzüntü ve asabiyet sayılabilir. Eğer uzun süredir stres altındaysanız doğru düşünmekte, karar vermekte, dikkatinizi toplamakta, öğrenmekte veya öğrendiklerinizi hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Uykusuzluk çekebilir, kaza yapabilir veya olumsuz düşüncelerden kurtulamayabilirsiniz. Olumsuz alışkanlıklar edinebilir veya tik geliştirebilirsiniz.
Uzun süreli stresin fiziksel etkileri arasında; baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlıkları, ishal, kabızlık, ellerde titreme, terleme veya üşüme sayılabilir. Stres kurdeşene, deride kızarıklıklar çıkmasına, dişlerin sıkılmasına, kulakların çınlamasına veya soğuk algınlığına sebep olabilir. Stres uzun süre çözülmeden kalırsa ciddi bir rahatsızlık geçirme ihtimaliniz artar. Eğer stresin fiziksel ya da psikolojik belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız hemen profesyonel yardım almalısınız. Böylece stresi daha çabuk yenebilirsiniz.
Uzun süreli stresin etkilerini görmek kolaydır. Stresli bir kişi, ayaklarını sürüyerek yürür, bir yana eğilebilir, yavaş ve tuhaf bir yürüyüş biçimi olabilir. Kendisine hiç güveni kalmamış veya karar vermekte zorlanıyormuş gibi görünebilir. Yüzünde stresin izleri okunabilir ve olduğundan daha yaşlı gibi görünebilir. Aşırı kilolu veya tansiyonu yüksek olabilir ya da bir anda sinirden parlayabilir.
Her yerde stres vardır. İçimizde sürekli olarak stres yaratılır veya başka kaynaklardan stres alırız. Stresin kaynaklarını tespit etmek aşmanın ilk adımıdır.
İçsel stres, bilinciniz ve bilinçaltımız tarafından yaratılır. Geçmişteki deneyimlerinizden, bugün içinde olduğunuz durumdan veya gelecekle ilgili beklentilerinizden kaynaklanabilir. Geçmişle stres yaratan ve çözülememiş olayların anıları birçok insanın hayatını karartır. Olumsuz bir anının yarattığı imge, zihninizde defalarca canlanır ve olumsuz bir deneyimi veya deneyimleri tekrar tekrar yaşarsınız. Bitmeyen bir döngüye takılıp kalmaya benzer.
Bu imgeler bilinçaltınızdan gelir ve beş duyunuzdan herhangi birisiyle hatırlanır. Görsel bir imge size olayı tekrar tekrar görme fırsatı verir. Eğer işitme duyunuz güçlüyse eski konuşmaları tekrar duyarsınız. Duygusal algınız diğer dört duyunuza bağlıdır ve geçmişteki stresi yaşadıkça duygusal içeriği tekrar tekrar açığa çıkar. Tat ve koku alma duyuları yine stres dolu anıları canlandırabilir.
Duygusal stres kaynağı hemen belirlenemeyen güçlü duygulardan gelebilir. Bu durum gücünüzü kırabilir, sizi depresyona sokabilir ve hatta terapi almanızı gerektirebilir. Tatiller gibi yılın belirli dönemlerine veya gün ışığının uzunluğuna bağlı olabilir. Mevsimlerin değişmesi de hiç sebepsiz içsel stres yaratabilir.
Dış kaynaklar önemli bir stres nedenidir. İşle, okulla veya ilişkilerle ilgili olabilir. Dışsal stres bir anda ortaya çıkabilir. Trafik öfkesi buna güzel bir örnektir. Yolda ilerlerken başka bir sürücü aniden sizin şeridinizi ihlal edebilir. Bu durumda kazayı önlemek için aniden direksiyonu kırmanız gerekir ve öfkelenir ve gerilirsiniz. Gürültü de dışsal strese yol açabilir. Kötü bir koku veya tat dışsal stres yaratabilir. Hoş bir ortamda bile kötü anılar hatırlanabilir.
Yaşadığınız stresin büyük kısmını tanımlamak kolaydır. Stresi biraz önce olan veya halihazırda yaşanan veya gelecekte olacak bir şeye bağlayabilirsiniz. Ama yaptığınız tanımlama doğru mudur? Stresin kaynağı gerçekten bu durum mudur? Yoksa yaşadığınız stres yinelenen bir doğaya mı sahiptir?
Aşırı endişe ve stresin tekrarlaması kronik depresyon işareti olabilir. Eğer bu tür belirtiler yaşıyorsanız kısa sürede bir uzmana danışmalısınız. Tekrarlanan stresi tanımak için “takvim yöntemi” adı verilen bir hipnoterapi yöntemi uygulayabilirsiniz.
Ne yaptığınızın farkına varmadan bir stres duygusunu bir başka şeye transfer edebilirsiniz. Bir olaya aşırı tepki göstermeniz bunun belirtisi olabilir. Hiçbir sebep olmaksızın aniden bir duygu patlaması yaşayabilirsiniz. Kişi, bir olay hakkında hissettiği duyguyu bir şey veya birisinin üstüne yoğunlaştırdığında transfer meydana gelir. Psikanalistler, bir hastanın sorununun duygusal temellerine inmek için transferleri gözlemler.
Hayatta yaşadığınız stresi belirli bir kaynağa dayandıramadığımız olmuştur. Hatırladığınız en eski anılarınızda bile sanki öyle doğmuşsunuz gibi stres veya sıkıntı duygusunu bulabilirsiniz. Bu mümkündür. Çok küçük bir yaşta başkasının stresini içselleştirmiş veya bunu eski yaşamınızdan getirmiş olabilirsiniz.
Stressiz bir hayat yaşamak çok güzel olabilirdi. Ancak gerçekte yaşadığınız, çalıştığınız veya oynadığınız her yerde birçok stres kaynağı vardır. Sağlıklı yaşamın anahtarı, stresi karşınıza çıktığı her yerde aşabilmektir. Bunun ilk adımı kendinize, aklınıza, vücudunuza ve ruhunuza iyi bakabilmektir.
Vücudunuza İyi Bakın
Fiziksel benliğinize iyi bakmak çok önemlidir. Stresin vücudunuz üzerinde yapabileceği etkileri artık biliyorsunuz. Sağlıksız bir vücut normal seviyede stres yaşarken bile risk altındadır. Eğer doktorunuz da izin verirse yürüyüş yapmak, yüzmek, koşmak veya jimnastik yapmak gibi gündelik egzersizler stresten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Egzersiz içinizde biriken gergin enerjiyi atmanıza yardımcı olur.
Düzenli beslenme alışkanlığı vücut için artıdır. Herhangi bir yiyeceği aşırı yemek zararlı olabilir. Denge kurmak için ölçüyü kaçırmamalısınız. Aşırı tuz, yağ, şeker veya alkol tüketmek sisteminizin dengesini bozabilir. Doğru gıdaları egzersizle birleştirirseniz, vücudunuzun daha uyumlu çalıştığını görürsünüz.
Vücudunuz yeterli uykuya da ihtiyaç duyar. Yorgun olduğunuzda stres, asabi olmanıza yol açabilir. Spor yapmak veya yaratıcılığınızı geliştirebileceğiniz bir faaliyette bulunmak da vücudunuz için faydalıdır.
Resim yapmak, bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, tiyatro oynamak veya başka bir hobi sizi meşgul eder. Sağlıklı bir vücut, stresten korunmak için çok önemli bir kaynaktır.
Aklınıza İyi Bakın
Hipnoterapi ile stresi çözebilmesi için aklınıza yardımcı olabilirsiniz. Gitmek istediğiniz her yere gidebilirsiniz (bir tatil yerine, okyanusa veya dağlara). Amacınız birkaç dakikalığına veya saniyeliğine stresten uzaklaşmaktır.
Ruhunuza İyi Bakın
Evrensel zihin ruhunuzun önemli bir parçasıdır. Burası bilinmeyenden size güç vermesini ve mucizeler yaratmasını istediğiniz yerdir. İnanç sisteminiz yeni fikirler ve umut verecek bir kaynak olabilir.
Çıkmaz bir yolda olduğunuzu hissettiğiniz anda evrensel zihin yola devam etmenizi sağlar. Eğer bir dine inanıyorsanız veya özel bir inancınız varsa, ondan yardım isteyebilirsiniz. Hayatınıza yön vermesi için size rehberlik etmesini isteyebilirsiniz. Hatta stres dolu ortamlarda konuşma yapmanız gerektiğinde ağzınızdan doğru kelimelerin çıkmasını bile isteyebilirsiniz. Hipnoterapi evrensel zihinle iletişim kurmanın çok iyi bir yoludur.
Eğer ruhunuzda stres yaratan geçmiş yaşantılarınıza ait anılar varsa hipnozla bu sorununuzu çözebilirsiniz.
Eğer geçmişten gelen ve sürekli aklınıza takılan stres veren bir sorununuz varsa bu, kendinizi olumsuz transa soktuğunuz anlamına gelir. Geçmişten kaynaklanan stres, bilinçaltınıza yerleşir ve ayrılmaz. Stres çözümleninceye kadar sürekli olarak etkisi altında kalırsınız. Stres kaynağını bulmak, çözmenize yardımcı olarak olumlu bir model kurmanızı sağlar.
Stres yaratan olay çoktan gerçekleşmiştir ve çözdüğünüz anda geleceğiniz daha olumlu bir güzergâha oturacaktır.
Stres yaratan koşullar her ne olursa olsun, inanç sisteminizden diğer kişiye sevgi göndermesini isteyebilirsiniz. Ne kadar çok pozitif enerji gönderirseniz içinizde o kadar az negatif enerji tutarsınız. Şu andan itibaren gelecekte bütün evren için en iyisine inanmanızı sağlayacak değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.
Bilememek stres yaratabilir. Eğer bir olayın nasıl gelişeceğinden emin değilseniz endişe duyabilirsiniz. Bir şeyin mükemmel gitmesini beklerseniz bu nadiren gerçekleşir. Gelecekle ilgili birçok şey hakkında endişe duyabilirsiniz; sağlığınız, işiniz, ödenmemiş faturalarınız veya ilişkileriniz. Gelecek üstünde yoğunlaşırsanız, şimdiki anın farkına varamazsınız.
Hipnoterapi ile transa sokulduğunuzda inanç sisteminizden size rehberlik etmesini isteyebiliriz. Olumlu duygularla olumsuz duyguların yerini değiştirebiliriz. Meleklerinizden yardım isteyebiliriz. Evrensel zihinle ne zaman iletişim kurmak isterseniz hipnozu kullanabilirsiniz.
Stresten kurtulmak için hipnoterapiyi ne kadar çok kullanırsanız olumlu telkinleriniz bilinçaltınızın o kadar sağlam bir parçası haline gelecektir. Kendi kendine hipnoz düzeni kurduğunuzda, hayatınıza yeni ve olumlu bir alışkanlık katmış olacaksınız. Aileniz ve arkadaşlarınız sizde bir değişiklik olduğunu, daha az gergin, daha olumlu ve dikkatli göründüğünüzü söylerse şaşırmayın